Testosteron är ett fantastiskt hormon för män (och kvinnor) och det kallas bland annat för ungdomens källa. Det är ett manligt könshormon och främjar muskeltillväxt, självförtroende, allmänt välmående och mycket mer. Därför borde det ligga i alla personers intresse att öka sitt testosteron till så höga nivåer som möjligt.

Ett sätt att öka testosteron på är genom att ta anabola steroider (vilket är olagligt, fyllt med hälsorisker och inget vi rekommenderar). Istället bör man satsa på att försöka höja sitt testosteron så mycket som möjligt på naturlig väg. I detta inlägg ska vi ta upp 8 enkla men ack så effektiva metoder för att maximera din naturliga testosteronhalt.

8 sätt att öka testosteron naturligt!

Många män förstår nog inte hur mycket de själva faktiskt kan påverka sin testosteronhalt i kroppen. En väldigt stor del av vår ”moderna livsstil” är direkt skadlig för testosteronnivåerna (och många andra hormonnivåer).

Vi tänkte i denna lista samla några av de enligt oss mest viktiga och effektiva sätten samt presentera dem på ett så enkelt och lättillgängligt sätt som möjligt. Nu kör vi!

1. Träna tung styrketräning och undvik failure

Tung styrketräning kan öka testosteron!

Inte oväntat så höjer styrketräning dina nivåer av testosteron. Men det är skillnad på vilken typ av styrketräning du utför. Rent generellt är uthållighetsaktiviteter negativt ur synsättet att maximera testonivåerna. Detta kan även tillämpas på styrketräning. Att träna tung styrketräning med fokus på basövningar och 4-6 repetitioner är det mest optimala om du vill höja dina nivåer.

Att träna som en bodybuilder med minst 12 repetitioner och att alltid gå till totalt failure är inget som är positivt för dina testosteronnivåer. Man kan gå till så kallad ”teknisk failure” där man inte orkar mer med korrekt form, men att kräma ut varenda liten % i varje set är onödigt. Man kan även säga att desto äldre du är desto mer ska du undvika failure, det sliter på hela kroppen.

2. Träna HIIT (High-intensity interval training)

HIIT kan boosta dina testosteronnivåer

Som vi nämnde under punkt 1 är uthållighetsträning oftast inte effektivt om man är ute efter att maximera sina nivåer av det manliga könshormonet. Således förstår man att maraton eller för den delen längre löpträning i samma tempo inte är att föredra.

Något som dock visats sig effektivt är så kallad HIIT, läs mer om dess fördelar här. Intervallträning som HIIT kan tillämpas på det mesta, både styrketräning och konditionsträning. Men här syftar vi främst på konditionsträning.

Men kan variera HIIT på flertalet olika sätt, men en enkel grund är att springa så snabbt man orkar i 1 minut för att sen vila eller gå i 2 minuter. Sen upprepar man denna 3 minutscykel under 15 minuter.

3. Använd en Testobooster

Självklart måste vi lyfta fram användandet av en testobooster/testosteronhöjare på denna sida. På vår förstasida kan du hitta den bästa testosteronhöjaren just nu. En testoboosters syfte är att maximera nivåerna med hjälp av olika vitaminer, mineraler och andra ämnen. Man kan få i sig dessa ämnen separat på annat sätt vilket vi kommer till nedanför, men att köpa en testobooster är att förenkla och optimera processen.

Som ni förstår av denna lista är en testobooster inte tillräckligt för att maximera så mycket det går. Man måste faktiskt träna, sova och sköta livet i övrigt på ett bra sätt. Men det är helt klart ett ess i rockärmen!

4. Kosten, kosten och kosten!

Vad du äter har en mycket stor påverkan på dina hormonnivåer. Som vi skrev ovan är en testobooster ett enkelt steg i denna process men det finns ännu mer att göra.

Det första och absolut viktigaste är att du ska undvika skräpmat, socker, godis och alkohol så mycket det går. Protein och fetter är bra för dina testonivåer. Exakt vad du ska äta kan man tvista om och det finns hundratals studier som pekar på att först det ena och sen det andra livsmedlet är en ”mirakelkur” för testo. Som sagt är det viktigaste att undvika genuint dålig kost och att äta bra varierade måltider med mycket grönt.

Rött kött

Men för att underlätta har vi några säkra kort för din jakt på högre testosteron:

  • Rött kött
  • Ägg
  • Avokado
  • Champinjoner
  • Lök och vitlök (i stora mängder, t.ex. lökjuice…)
  • Ingefära
  • Kokosolja

5. Vitaminer, mineraler och andra viktiga ämnen

Lite sammankopplat med punkt 4 är vitaminer, mineraler och andra viktiga ämnen. Vissa livsmedel är bra eftersom de innehåller mycket av ett visst ämne. Men man kan även ”gå bakvägen” och ta det i ren och koncentrerad form. Några ämnen som är extra viktiga när det kommer till dina naturliga testosteronnivåer och som det finns mycket forskning kring är:

  • Zink och Magnesium. Det är även smidigt att ta dessa två mineraler tillsammans i ett så kallat ZMA-tillskott. Vi rekommenderar Core ZMA.
  • Vitamin D. Många vet inte att det faktiskt är ett hormon som är mycket viktigt när det kommer till testosteronproduktionen. Det är extra viktigt att ta under vinterhalvåret i Sverige då vi knappt får någon sol. Vi rekommenderar Healthwell Vitamin D3.
  • Omega 3. Som vi nämnde i punkt 4 är fett viktigt och fiskolja är extra viktigt! Vi rekommenderar Omega 3 Plus.

Alla produkter vi rekommenderar är bland de mest koncentrerade och prisvärda på marknaden.

6. Var dominant, självsäker och positiv

Att tro på sig själv frigör mer testo

Ens beteende och tankar speglar sig direkt i kroppens kemiska signalsystem och slutligen i dina testosteronnivåer. Studier på apor har visat att när en apa får ställningen som alfahanne stiger hans testosteronnivåer. Samtidigt gäller det omvända, att vara undergiven sänker ens nivåer, bland annat genom utsöndringen av stresshormon och liknande.

Det är självklart lättare sagt än gjort att bara vara ”dominant, självsäker och positiv”. Men grejen är att man faktiskt till viss del kan ”fejka” i början för att sedan när det blir mer och mer naturligt dra nytta av de förhöjda hormonnivåerna.

Att tänka negativa tankar har aldrig lett till något bra. Desto mer negativa tankar du tänker desto sämre mår du och du riskerar även att hamna i en depression vilket kraftigt sänker ditt testo.

7. Meditera

Meditation

Meditation sänker ens nivå av stresshormoner vilket i sin tur kan leda till mer testosteron i kroppen.

En enkel start är att sitta 20 minuter om dagen i en lagom bekväm ställning med fokus på att tysta den inre dialogen (inte tänka några tankar). Försök istället att bara iaktta alla små intryck runt omkring.

8. Slarva inte med sömnen

Mycket sömn ökar ditt naturliga testosteron

Alltför många människor i dagens samhälle har sömnproblem eller bara sover för lite. Att sova lite leder till en garanterad minskning av det manliga könshormonet.

Lägg dig i tid och gör inte massa andra saker i sängen såsom att kolla på TV eller pilla med mobilen. Försök skapa en rutin där du lägger dig samma tid på dygnet och sover i alla fall 7-8 timmar.

Avslutningsvis

Detta var några enkla och konkreta tips för hur du kan öka ditt fria testosteron naturligt. Man kan nörda ner sig ännu mer i detalj om man är intresserad, men det viktigaste att tänka på är att sova, äta och träna bra. Undvik godis alkohol och stress. Tänk positivt och lev ditt liv som en vinnare!