Testosteron är att av de allra viktigaste hormoner för män (det är även viktigt för kvinnor). Det finns många anledningar att vara nyfiken på hur man ligger till och hur höga testosteronnivåer man har. För att ta reda på detta måste man göra ett testosteron test.

Hur gör man ett testosteron test?

Ett testosteron test gör du enkelt online

Att testa sitt testosteron är ganska enkelt, allt som krävs är ett blodprov som sedan analyseras. Problemet har dock länge varit att man inte får göra det hur som helst på vårdcentralen. En vårdcentral eller sjukhus är helt enkelt inte ett ställe dit man går och testar lite vad man känner för, utan det är först när man har symtom och åkommor som olika tester kan komma i fråga.

För att komma runt detta förr i tiden var det vanligt att killar och män gick till doktorn och klagade på olika symtom som man kan få av testosteronbrist. De kunde säga saker som att de hade liten sexlust, ingen motivation/ork, sömnproblem och att de var allmänt nere och deppiga. Sedan var det bara att hoppas på att läkaren skulle misstänka testosteronbrist och föreslå ett testosterontest. Men det var såklart inget säkert och ibland kunde doktorn misstänka något annat.

Bättre är det idag då det finns privata aktörer som specialiserat sig på olika sorters provtagningar, däribland test av testosteronnivån. Du kan enkelt köpa testosterontestet online och sen bara gå till närmsta vårdcentral för ett blodprov.

Vilket test är bäst?

Det allra största och populäraste företaget som sysslar med sådana här smidiga tester och hälsoundersökningar är Werlabs.se. De erbjuder allt från test av järn, zink, D-vitamin till fertilitet och prostatatest. Sen erbjuder de såklart också testosterontester.

Werlabs har två olika testosteron test och du beställer dem enkelt online. Redan dagen efter kan du gå till en mottagning nära dig där de tar ett blodprov. Några dagar senare får du ditt provsvar online samt en kommentar från en läkare.

Klicka här för att läsa mer och beställa Werlabs testosterontest!

Varför vill man testa sina testosteronnivåer och vad kan man använda testet till?

Olika personer kan såklart ha olika anledningar till att göra ett testosterontest. En vanlig anledning är att man som kille är nyfiken och vill veta hur man ligger till. Det är mycket prat om testosteronnivåer, speciellt i träningskretsar, och man vill se om man har “bra” eller “dåliga”. En annan anledning kan vara att man har vissa symtom på testosteronbrist. Istället för att gå igenom hela processen med läkarbesök så vill man enkelt kolla om det kan bero på just testosteronhalten. Vad man sen får för svar på sitt testosterontest avgör vad man tar till för åtgärder.

Om du har normalt eller högt testosteron:

Då kan du vara glad och fortsätta göra det du gör, inga konstigheter. Kanske kan du även “skryta” lite bland kompisarna med ditt testosteron test om du har höga värden.

Om du har låga värden:

Har du onormalt och skadligt lågt testosteron ska du såklart genast uppsöka läkare och det är bara att tacka testet för att du kunde upptäcka detta problem. Ibland vänjer man sig vid ett visst tillstånd och man vet inte att man är i hormonell/kemisk obalans och att man kan må så mycket bättre.

Om du däremot bara har värden lite under medel kan du försöka öka ditt testosteron på naturlig väg. Det finns många sätt att göra detta på, dels kan du köpa en testobooster eller varför inte tribulus terrestris. Detta kan du sedan kombinera med olika livsstilsförändringar. Läs vår guide till att öka testosteron naturligt – där får du konkreta tips på vad du kan göra idag för att maximera dina nivåer.